5 Perkara Menarik Mengenai Perlumbaan Permulaan MotoGP..

Posted on: 2016-03-16


1. Kita nak tengok Marquez, Rossi dan Lorenzo berlaga kepala ke, bergaduh ke, buat hal ke ape ke. Atau kita dapat menyaksikan semangat perlumbaan sebenar kembali terserlah.

2. Lap terpantas pula oleh Jorge Lorenzo ooo. Halaju maksimum pula 350.5km/h ditetapkan oleh Marquez ooo.

3. Pada 2015, Valentino Rossi adalah juara di litar Losail, Qatar ini. Adakah dominasi akan diteruskan? Pelumba kedua dan ketiga terpantas bukanlah juga Lorenzo atau Marquez, tetapi dua pelumba Ducati iaitu Andrea Dovizioso dan diikuti oleh Andrea Iannone.4. Jorge Lorenzo menamatkan sesi ujian terakhir di Qatar dengan masa terpantas, pelumba kedua terpantas bukan Rossi atau Marquez, tetapi Scott Redding. Ini menunjukkan keselesaan dan gaya tunggangan yang kena dengan tayar Michelin ini. Namun, itu hanya keputusan semasa ujian sahaja yang tidak begitu memberikan makna pada perlumbaan sebenar. 

5. Perlumbaan MotoGP kali akan menggunakan tayar baru dari Michelin. Michelin adalah jenama dari Perancis. Saiz tayar telah berubah dari 16.5 inci kepada 17 inci. Ini akan memberikan perbezaan dari segi pengendalian kerana ‘contact patch’ adalah berbeza.
Share:

Source From: Motomalaya

Other Auto News


Transport minister: Cabinet has approved harsher penalties for drunk drivers

The Cabinet has given its approval in principle to allowing for harsher penalties against those found to be driving.....

Posted on: 2020-07-15

Local auto market to rebound in 2H

Malaysia’s automotive market is expected to rebound in the second half of 2020......

Posted on: 2020-07-15

Motorcyclists in Federal Territories to Receive Free Petrol Every Month From April

Announced that they will be giving free petrol at every parliamentary constituency......

Posted on: 2017-03-01