Persediaan Bayaran 10%

Posted on: 2020-04-01


PEMBIAYAAN sering menjadi satu daripada perkara keutamaan bakal pembeli rumah. Mana tidaknya, faktor pembiayaan antara kunci utama si pembeli untuk mendapatkan rumah idaman mereka.

Melainkan bakal pembeli itu mempunyai kewangan yang kukuh atau aliran tunai baik untuk membuat pembayaran penuh kepada pemaju.

Pada tahun lalu, berlaku isu kediaman yang tidak terjual. Faktornya tidak perlu dicanang lagi, pasti berkaitan harga yang ditawarkan terlalu tinggi dan tidak mampu dimiliki bakal pembeli.

Melihat kepada keadaan itu, kerajaan melaksanakan pelbagai langkah bagi memastikan industri itu tidak terjejas termasuk menawarkan pelbagai skim perumahan kepada pembeli dan menggalakkan pemaju supaya terus membina kediaman mampu milik.

Jika tidak, kemerosotan industri hartanah mampu memberi kesan negatif kepada ekonomi domestik tempatan.

Selain itu, baru-baru ini Bank Negara Malaysia (BNM) turut menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) 0.25 kepada 2.50 peratus dan ia memberi kesan kepada industri perbankan apabila turut menurunkan Kadar Asas (BR) dan Kadar Pinjaman Asas (BLR) beberapa kali sejak tahun lalu sehingga bulan ini.

Sekali gus, perkara ini membantu bakal pembeli kediaman supaya boleh ditawarkan pembayaran ansuran bulanan kepada bank yang lebih rendah.

Paling mendapat perhatian pastinya penurunan OPR itu juga memberi kesan kepada penyusutan kadar faedah yang membantu lebih ramai bakal pembeli kediaman mudah mendapatkan pembiayaan daripada institusi kewangan.

Bekas Pengerusi Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (Aibim), Datuk Mohd Redza Shah Abdul Wahid berkata, situasi itu amat membantu orang ramai untuk mendapatkan pembiayaan daripada bank sekiranya mereka mempunyai Nisbah Khidmat Hutang (DSR) yang baik.

“Jika dilihat kepada permohonan pembiayaan yang ditolak boleh saya katakan hanya 30 peratus. Itu pun kerana mereka mempunyai nisbah komitmen pembiayaan yang terlalu tinggi terutama atas faktor pembiayaan kenderaan dan hutang kad kredit.

“Jadi, apabila bakal pembeli rumah itu dilihat mempunyai komitmen pembiayaan yang tinggi pastinya bank juga sukar untuk meluluskan pinjaman mereka kerana khuatir pada masa depan mereka gagal untuk membuat bayaran ansuran ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata, bakal pembeli rumah juga dinasihatkan mempunyai simpanan tunai yang mencukupi terutama bagi persediaan membuat bayaran 10 peratus pembelian kediaman kepada pemaju.

Selain tidak hanya bergantung sepenuhnya pada pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semata-mata. Simpanan tunai yang mencukupi selepas memiliki rumah juga adalah amat perlu.

Katanya, tiada bank yang sanggup memberikan 100 peratus pembiayaan kepada pelanggan mereka kerana 10 peratus wang pendahuluan itu menunjukkan komitmen dan memberi kepercayaan kepada bank untuk meluluskan baki pembelian rumah itu.
“Penting bagi mereka yang ingin membeli kediaman ini mempunyai aliran tunai baik kerana bank sendiri tidak mahu mereka terbeban dengan komitmen bayaran ansuran bulanan yang tinggi.

“Maka, mereka perlu mempunyai perancangan atau strategi yang baik untuk menabung bagi membeli kediaman memandangkan ia mempunyai kos yang tinggi dalam proses memilikinya dan selepas mendapat kunci,” katanya.

Ditanya mengenai usia yang baik bagi seseorang bakal pembeli itu mudah mendapatkan pembiayaan perumahan, katanya, ketika ini terdapat bank yang meluluskan pembiayaan perumahan kepada mereka yang berusia melebihi 60 tahun.

Bagaimanapun, ia bergantung kepada aliran tunai yang dimiliki individu berkenaan.

“Perkara ini subjektif, tetapi saya mencadangkan mereka yang berusia di bawah 35 tahun ideal untuk membuat permohonan pembiayaan kerana mereka ketika itu masih tidak mempunyai komitmen kewangan yang tinggi terutama perbelanjaan keluarga.

“Namun, ia juga berbalik kepada DSR bakal peminjam kerana jika usia muda, tetapi mempunyai komitmen pembiayaan yang tinggi pastinya sukar untuk bank meluluskan pembiayaan kepada mereka atau dalam kata lain, mereka perlu mencantikkan semula nisbah berkenaan,” katanya.

Menurutnya, perkara yang perlu dilihat ketika ini adalah isu tawaran harga rumah di pasaran ketika ini tidak seiringan dengan pendapatan rakyat yang sekali gus menyukarkan mereka untuk mendapat pembiayaan daripada bank.


Share:

Source From: HarianMetro

Other News & Articles


Home Buying For Newlyweds

Newly married couples usually dream of purchasing a home together. In fact, buying a home may often be a first-time experience for both husband and wife and one of the most expensive purchases a new couple will ever make....

Posted on: 2021-09-02

Rakyat Malaysia Ubah Suai Kediaman Penuhi Keperluan Bekerja

Banyak pihak menyedari kepentingan memiliki ruang peribadi sendiri, terutama bagi mereka yang bekerja secara jarak jauh...

Posted on: 2021-09-02

Permintaan Hartanah Sekunder Semakin Meningkat

Nilai permohonan pinjaman perumahan meningkat 86 peratus dari Januari hingga Jun tahun ini...

Posted on: 2021-09-02