Harga Rumah Baharu Dijangka Turun Pasca COVID-19

Posted on: 2020-05-14Harga rumah baharu dijangka turun apabila pemaju bakal melakukan pelarasan dalam projek masing-masing selepas mengambil kira situasi ekonomi yang lembap pasca Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan COVID-19.

Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA), Datuk Ir Soam Heng Choon, berkata pemaju menyedari tahap kemampuan pembeli selepas PKP akan berubah dibandingkan sebelum perintah dilaksanakan, yang mana ramai dijangka terjejas disebabkan oleh pemberhentian kerja atau pengurangan gaji.

"Sehubungan itu, boleh dikatakan akan ada pelarasan atau pembetulan dalam harga hartanah pasca COVID-19 bergantung kepada senario ekonomi negara ketika itu.

"Pemaju juga dijangka tidak akan melancarkan sebarang projek baharu serta-merta dalam tempoh beberapa bulan selepas PKP berakhir nanti," katanya kepada BH.

Mengulas lanjut, Heng Choon berkata, pasaran hartanah sekunder akan menjadi petunjuk kepada pemaju dalam melakukan pelarasan harga berkenaan.

Katanya, jika pasaran sekunder mengalami penurunan, maka pemaju juga akan menurunkan harga jualan rumah baharu.

"Ketika ini, kita dapati pasaran sekunder masih dalam keadaan baik dan tiada jualan harga terlalu rendah atau 'fire sales' berlaku, malah jika ada penurunan yang berlaku pun, nilainya tidak berapa ketara.

"Ini kerana, pasaran hartanah disokong oleh pelaksanaan moratorium selama enam bulan yang memberi ruang kepada pengguna untuk terus bertahan meneruskan kehidupan dan tiada keperluan untuk menjual rumah mereka.

"Kita juga berharap, kerajaan dapat melanjutkan lagi tempoh moratorium ini sehingga akhir tahun ini bagi memberi lebih banyak ruang kepada rakyat menampung kehidupan, terutama yang terjejas selepas diberhentikan kerja," katanya.

Mengenai unjuran keadaan pasaran hartanah untuk tahun ini, Heng Choon berkata, pasaran akan menjadi lembap didorong oleh sentimen pengguna yang dijangka negatif.

Namun, tegasnya pasaran dijangka kembali pulih pada separuh kedua tahun depan berdasarkan jangkaan yang dibuat oleh kerajaan bahawa ekonomi negara akan pulih pada 2021.

"Pasaran hartanah biasanya akan kembali pulih enam bulan selepas itu. Ia sedikit lambat kerana ekonomi perlu bergerak dahulu dan sentimen pengguna kembali pulih, barulah harga hartanah akan pulih semula.

"Jadi, kita jangkakan separuh kedua 2021 untuk harga kembali stabil," katanya.


Share:

Source From: Berita Harian

Other News & Articles


7 questions to ask before buying your first house

At some point in life, you may want more space, or all your friends are buying houses. However, it often seems like the nicest properties are the ones that for sale, not rent....

Posted on: 2021-01-11

Jualan hartanah dijangka melonjak separuh kedua 2021

Jualan hartanah dijangka perlahan pada separuh pertama 2021, namun akan melantun sedikit pada separuh kedua 2021, jika keadaan COVID-19 bertambah baik, kata Kenanga Research...

Posted on: 2021-01-08

Mixed cocktail awaits property sector

There are different views on what 2021 will bring for the property sector. National and global factors will have bearings on it...

Posted on: 2021-01-06