Jualan hartanah dijangka melonjak separuh kedua 2021

Posted on: 2021-01-08


KUALA LUMPUR: Jualan hartanah dijangka perlahan pada separuh pertama 2021, namun akan melantun sedikit pada separuh kedua 2021, jika keadaan COVID-19 bertambah baik, kata Kenanga Research.

Firma penyelidikan itu dalam satu nota hari ini berkata, kelonggaran sekatan pergerakan memberikan isyarat positif kerana ia akan mendorong pemulihan ekonomi ke landasan yang betul.

Namun, ia memberi amaran bahawa jika keadaan COVID-19 semakin buruk ia akan menyebabkan keadaan kembali lemah.

Sehubungan dengan itu, firma penyelidikan itu mengekalkan saranan neutral bagi pemaju hartanah, memandangkan asas struktur mencabar dalam sektor tersebut seperti kemampuan, lebihan bekalan dan isu-isu dasar.

Kenanga berkata, lambakan hartanah di Malaysia dijangka berterusan dan mungkin tidak bertambah baik melainkan berlaku pembetulan dalam harga hartanah yang berbaloi bagi pembelian dalam masa terdekat untuk mendorong permintaan.

"Situasi lambakan hartanah kebanyakannya adalah membabitkan pangsapuri kediaman dan perkhidmatan, yang merangkumi 84 peratus daripada keseluruhan jumlah lambakan," katanya.

Ia menambah, unit bertingkat tinggi merangkumi 54 peratus daripada lebihan hartanah kediaman di Malaysia.

Firma penyelidikan itu percaya segelintir pemaju mungkin akan menurunkan harga dalam penawaran produk tertentu dalam waktu terdekat ini untuk memenuhi sasaran jualan, kerana pasaran terus menyasarkan segmen yang mampu milik.

"Kemampuan memiliki rumah akan terus menjadi perhatian utama dan kami percaya langkah kerajaan untuk melanjutkan Kempen Pemilikan Rumah dan pengecualian duti setem hingga 2025, walaupun positif, mungkin tidak mencukupi untuk memacu permintaan hartanah yang kukuh," katanya.


Share:

Source From: Berita Harian

Other News & Articles


7 questions to ask before buying your first house

At some point in life, you may want more space, or all your friends are buying houses. However, it often seems like the nicest properties are the ones that for sale, not rent....

Posted on: 2021-01-11

Mixed cocktail awaits property sector

There are different views on what 2021 will bring for the property sector. National and global factors will have bearings on it...

Posted on: 2021-01-06

KL's high-end residentials still popular among Asian buyers

Kuala Lumpur remains an attractive investment spot for Asian buyers post-Covid-19, CORE Precious Development Sdn Bhd chairman and managing director Zhang Bao said...

Posted on: 2021-01-06